vrijdag 22 juni 2012

humus...


Ik ging eten bij mijn papa...
En ik vroeg hem : ' kan ik ook iets doen ' ?
Vervolgens kreeg ik de vraag om voor aperitiefhapjes te zorgen 
' maar nu eens niet wat ansjovisjes of worst of feta ' 
De boodschap was duidelijk :)
Er moest een inspanning geleverd worden :)
En ik ben een braaf meiske, dus luister ik naar mijn papa en dook ik mijn kookboeken in.
Onder andere in den deze : 


Effe een tussendoortje over dit kookboek.
Ik heb dat al wel wat jaren. Het maakt deel uit van een serie waarvan ik nog een aantal exemplaren heb.
De prijs hangt er nog op : ik kocht hem voor nog geen 11 euro,  nieuw.
Ik was dan ook verbaasd te zien dat waar ik deze foto vond, men daar zo maar eventjes 24 europ voor vraagt ! Tweedehands ! terwijl dat volgens mij gewoon een oudere versie is van den deze...
 Die zijn zot ! 


Ik maakte ( uiteraard ) veel te veel aperohapjes
oa deze humus.
Sinds ik op vrijdag naar de aperitivo ga in Bar Richart, eet ik dat regelmatig en ik vind dat zo lekker dat ik besloot dat zelf eens te proberen.
Ik was niet verbaasd te zien dat er heel wat ingrediënten in gaan waar ik gek op ben ..

ALVAST EEN WAARSCHUWING  : Da's met kikkererwten en die moeten minstens 12 uur weken én minstens een uur koken ! Zorg dus dat je dit plant ! 




de ingrediënten : 
- 125 gr gedroogde kikkererwten. ik ben zo zot van kikkererwten ! Op alle mogelijke manieren ! Maar er is 1 grote voorwaarde : het moeten gedroogde zijn. Geen kikkererwten uit blik !!!!! Dat vraagt natuurlijk meer planning, maar het is wel véél en véél lekkerder....
- 1 eetlepel olijfolie + nog eens 1,3 dl olijfolie.
TIP : dat laatste heb ik zelf zwaar verminderd want dat leek me wel heel erg veel en zwaar. Ik verving een deel van de olijfolie door het kookvocht van de kikkererwten en dat gaat ook.
- 1 sjalot of een kleine ui. Of een halve ui als ge er geen kleine hebt
- 1,5 theelepel gemalen komijnzaadjes.
TIP : ik heb alleen hele zaadjes in huis, maar ik kocht op een rommelmarkt een oude elektrische koffiemolen die ik gebruik om kruiden mee te malen. Het is veel lekkerder als je dat op de moment zelf doet dan als je dat in poedervorm koopt. Ik denk trouwens dat de hoeveelheid komijn die ik gebruikte iets groter was dan moest. Maar ik eet dat zo graag !
- snufje cayennepeper
TIP : dat heb ik dus niet... Ik heb heel veel kruiden in huis, maar dat niet. Omdat ik niet zo heel erg vaak pikant eet. Ik heb wel een  pot chilipoeder en ik gebruikte dat...  Da's ook pikant... En dat snuifje : wel , da's naargelang hoe pikant je wil eten hé...
- 2 eetlepels citroensap
- 3 teentjes knoflook
( tip voor mezelf : als je heel erg grote tenen hebt en ge neemt er drie, is dat wel héél erg veel look...  Maw : hij was iets te straf van look bij mij. :-) Mijn arme collega's morgen ! )
- iets om mee te ' dippen' . Ik kocht pitabroodjes die ik  roosterde in de broodrooster, maar dat was volgens papa niet zo geslaagd. Ik denk dat hij pitabroodjes sowieso niet zo geslaagd vindt ;) . Het kan natuurlijk ook gewoon met frans brood of zo.



Hoe maak je het ? 
- als je met gedroogde kikkererwten werkt - en dat moet wat mij betreft ! - , moet ge een dag eerder al beginnen. Zet de kikkererwten in een ruime hoeveelheid water minstens 12 uur te week. Ik doe dat meestal  's avonds voor de dag erop.
- kook de kikkererwten in minstens een uur - dat mag dus langer maar ze mogen niet ' platgekookt ' zijn - op een laag vuurtje gaar. Met water natuurlijk, anders heet dat niet ' koken' . En zonder zout, want dat maakt kikkererwten  taai.
-  maal de komijnzaadjes
- snipper de ui
- en pers de teentjes look
- als de erwten gaar zijn, giet je ze af waarbij je wat van het kookvocht bijhoudt.
- Doe wat olijfolie in de pot en doe daarbij de ajuin, knoflook ( volgens het boek moet je die er achteraf rauw bij doen maar dan is dat veel te sterk ! Je kan hem best effe mee stoven. ), de komijnpoeder en de kikkererwten en laat een paar minuten op hoog vuur lekker op smaak komen....
- doe het mengsel in een foodprocessor ( ik heb gewoon een mixer met een hakbeker erbij en gebruik dat ) , doe er alle andere ingrediënten bij en maal tot een puree.
- nu mag je er wel wat zout bij doen
- proef eens en pas aan waar nodig...
- als het té vast is , kan je er wat kookvocht bij doen
- laat afkoelen, al is dat ook lekker als dat warm of lauw  is . 
- Folieke van mij : je kan er ook nog wat koriander over strooien, want dat past er wel bij...

Met deze hoeveelheden heb je een halve kilo humus !


Smakelijk ! 

3 opmerkingen:

  1. houmous... keilekker !!!!!!!!!!!! maar nog nooit zelf gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er goed uit!!!! Smakelijk!
    Liefs Els

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ja ik eet dat ook wel graag ! ga dit recept zeker eens proberen, gij zijt wel een strenge zenne, een vraagske: mag lookpasta? da's nog een pak makkelijker dan look persen (ja ik ben een luie, en als ik al geen erwten uit blik mag gebruiken....)

    BeantwoordenVerwijderen

xxx !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...